Konserwacja kominka


Kominki norweskie
Norweska obudowa kominkowa - Roma

Jak każde urządzenie, kominek wymaga starannej pielęgnacji.


Jest to warunkowane przede wszystkim względami bezpieczeństwa, dlatego tak ważne jest przekazanie kilku porad klientom w zakresie prawidłowej konserwacji kominka po sezonie grzewczym.

Zalecane jest czyszczenie okresowe komina dwa razy w roku.

Raz w ciągu sezonu grzewczego i raz przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. W czasie czyszczenia deflektor oraz szyber powinny być usunięte. Przed każdym sezonem grzewczym należy sprawdzić stan uszczelnień korpusu paleniska oraz uszczelek drzwi oraz szyby. W przypadku ich zużycia powinno się dokonać wymiany, w żadnym razie nie powinno się rozpalać wtedy kominka. Po zakończeniu sezonu grzewczego ważne jest dokonanie czyszczenia wszystkich elementów wewnątrz paleniska. Klientowi powinno się zasugerować wizytę specjalisty, który sprawdzi, czy wszystko działa prawidłowo.

Dbamy o swoje kominki.

Poza sezonem grzewczym dopływy powietrza do paleniska powinny pozostawać otwarte, by umożliwić przepływ powietrza poprzez palenisko i przewód kominowy. Czyszczenie szyby odbywa się za pomocą szmatki i płynów czyszczących na bazie sody kaustycznej.
Ważne, aby każdy kupujący wiedział, że od tego, jak dba o kominek, zależy nie tylko prawidłowa funkcjonalność urządzenia, ale także zdrowie, a nawet życie użytkowników.