Rozpalanie w kominku norweskim


Kominek norweski - Geilo

Klienci nie zawsze wiedzą, jak należy poprawnie rozpalać w kominku.



Dlatego jest to jedno z częstszych pytań zadawanych montażystom i sprzedawcom. Ważną informacją dla klienta jest fakt, aby nie zapomnieć o otwarciu szybra, jeżeli nasze palenisko jest w niego wyposażone. Można zamykać go dopiero po odpowiednim rozpaleniu i rozgrzaniu się paleniska. Nie należy nigdy używać do podpalania benzyny ani alkoholu, nawet w celu podsycenia ognia. Wystarczy uświadomić klienta, aby stopniowo układał cienkie gałązki, następnie kawałki drewna nie grubsze niż 3 cm, a podpalał papierem lub specjalną podpałką.

Po rozpaleniu powinien zamknąć drzwiczki i otworzyć maksymalnie wszystkie dopływy powietrza.

Gdy drewienka już dobrze się palą, należy dołożyć grubszego drewna. Ułatwić podpalanie może pozostawienie na rusztach pewnej ilości popiołu, lecz w taki sposób, aby nie spowodować blokady otworów rusztu, przez które dopływa powietrze. Po dołożeniu drewna należy zwiększyć chwilowo intensywność palenia, w celu odprowadzenia pary wydobywającej się z paliwa. Słaby płomień spowoduje szybkie zanieczyszczenie komina oraz szyby wkładu. Kolejną kwestią jest fakt, iż nie należy palić przy zupełnie otwartym popielniku, gdyż palenisko osiąga wtedy zbyt duże temperatury, które mogą spowodować odkształcenie elementów żeliwnych, czasem doprowadzając nawet do ich pęknięcia.

Zobacz także: http://www.kwl.pl/rozpalanie-w-kominku-krok-po-kroku.htm